FSOK rutiner för utdrag ur belastningsregistret

RUTINER
Utdrag ur belastningsregistret

Bakgrund

Från och med 1 januari 2020 ska alla idrottsföreningar begära att de personer i föreningen som är ledare och tränare eller har direkt och regelbunden kontakt med barn och unga visar upp begränsat registerutdrag ur Polisens belastningsregister.
Svenska orienteringsförbundets information:

Finspångs SOK:s rutiner:

Finspångs SOK upprättar ett register där det framkommer vilka som är ledare för barn och ungdomar (under 18 år).
Ansvarig är för detta register är för närvarande Ingrid Svensson.

Styrelsen har beslutat att dessa ska lämna utdrag ur belastningsregistret:

• De som ingår i tränings- och tävlingskommittén (TTK), ungdoms-, MTBO och skidkommittén
  • Gympaledare
  • Dessutom ska även följande uppvisa utdrag: Personer som följer med som ledare på läger/resor/tävlingar och övernattar med barn (eget och/eller andras)

Utöver ovanstående så ska ledare som frekvent har direkt kontakt med barn och ungdomar lämna utdrag. Detta innebär enligt SOFT:s definition att om någon regelbundet ger instruktioner, skuggar eller hjälper till med uppföljning vid träning så ska denne uppvisa utdrag.
Här har sammankallande i TTK, ungdoms-, MTBO- och skidkommittén ansvar att uppmärksamma styrelsen på nya ledare.

• Registerutdrag ska i original uppvisas för den/de i styrelsen som ansvarar för kontrollen, för närvarande Ingrid Svensson och Anders Axelsson
    Den ansvarige noterar endast vilket datum utdraget uppvisas och återlämnar sedan dokumentet.
  • Vid läger/resor/tävlingar med övernattningar skall vuxen som visat upp registerutdrag finnas med som ansvarig ledare för minderåring. Vem/vilka som har detta ansvar ska tydligt framgå för den minderårige och dess föräldrar.
  • Om det begränsade registerutdraget visar att personen är dömd för något av lagens grövsta brott så kommer berörd person inte att få vara ledare inom Finspångs SOK.
    Ledaruppdraget är ett förtroendeuppdrag, inte en rättighet.
  • Om någon vägrar visa upp utdrag skall denna person ej vara barn- och/eller ungdomsledare inom Finspångs SOK.

//2020-01-21

Uppdaterad: 23 FEB 2020 16:08